menu
person

Lengéscsillapító
2011-04-11, 02.43.40

Egy idő után azon kapja magát az ember,hogy legszívesebben a fél makettet kicserélné feljavított dolgokra.Ha nem szeretné többszörösét rákölteni a készletnek feljavítókra,ezt-azt barkácsolhat maga is.
Az első képen az általam használt eszközök,másodikon az alapanyagok vannak.
Nem írok méreteket,mert ez az adott lengéscsillapítóhoz kell igazítsuk.Értelem szerűen a szerszámokat is így kell összeválogatni.


Kezdésképpen leméricskéljük az eredeti műanyag alkatrészt,hogy tudjuk milyen méretű,vastagságú cuccost kell összevadászni.
-egy 0.5-ös sztirolon fúrtam egy lyukat.akkorát,amekkora tárcsákat kell készítenem a telóhoz. Rátéve a lemezt,egy sima felületre(különben a felülete rücskös lesz),különböző átmérőjű fa "pálcákkal"-jelen esetben ecsetnyéllel- elkezdem nyújtani a lemezt.A legszélesebbel kezdve,haladva a vékonyabbak felé a pálcát körbe-körbe mozgatva.Ez adja majd magát,hogyan kell.

Ha elérünk odáig,hogy a lemez szépen rásimul az alátétre,és már csak egy kis homorú rész  van legyünk óvatosak,mert hajlamos az elvékonyodott lemez az átszakadásra.Az utolsó szakaszban már nem függőlegesen,hanem megdöntve dolgozzunk a pálcával,így szinte tökéletesen be lehet a fémet a "sarokba" is simítani
Ha nem szakítottuk át,és sikerült,akkor ilyesmit kellett kapnunk:

Itt már be van jelölve,hogy hol kell levágni ,hogy megfelelő perem maradjon.
Az egyik cilinderrel meglennénk.Ha kicsit bonyolítanánk,és alulra szeretnénk másmilyet tenni,akkor készítünk még egyet az előzőből, és azt megfordítva rátesszük a kis műanyag lapunkon lévő másik lyukra.Akkorát kell fúrnunk,hogy át tudjuk nyomni az erre kiválasztott csővel.A végeredmény ez lesz:

Ha megvan,elkészítjük a megfelelő furatokat(az anyagunkhoz mérten) levágjuk,majd lecsiszoljuk e felesleget
Az egyik:A másik:Ezek után a megdolgozzuk a méretre vágott tűket is.Húzott szálat ragasztunk bele,majd kifúrjuk.A másik vérére pedig felragasztjuk a rögzítésre alkalmas fület, kampót,vagy bármit amivel rögzíteni tudjuk majd.

A rugóhoz réz huzalt használhatunk.ezt feltekerjük a megfelelő átmérőjű pálcára.


Az egyforma menetemelkedést szintén a kis műanyag lapunkkal állíthatjuk be,de tetszés szerinti vastagságú is használható.Rányomjuk a rugót,és ujjunkkal nyomva tartva,elkezdjük egy irányba tekerni.Majd méretre vágjuk.Ne felejtsük el a végét kicsit összenyomni ,és a rugó tengelyére merőlegesen síkba csiszolni.(a legtöbb rugót gyártó makettező ezt kihagyja,és rengeteget ront az összképen.)Vághatunk még az alsó csésze alá egy műanyag gyűrűt is.

Ha mindennel végeztünk,festés előtt szépen kipakolhatjuk magunk elé,mert jól mutat így is. :DFestés,utolsó méretre igazítás,és ragasztás......És gyönyörködés,mielőtt beépítjük,hogy semmi se látszódjon belőle.. :,(


Kategória: Lengéscsillapító | Hozzáadta:: Szikla
Megtekintések száma: 1916 | Letöltések: 0 | Hozzászólások: 3 | Helyezés: 4.2/4
Összes hozzászólás: 2
0 Spam
2 Laszlo Adoba  
Hijjj, ez nagyon ott van!!!!

0 Spam
1 Szabó Norbert  
Nagyon szép, aprólékos munka!

Név *:
Email *:
Kód *: